Therese Ullrikke HjalmarssonPersonlig och praktisk barnrumsinredning

Therese, inredare och mamma, delar med sig av sina bästa tips för rum som barn gillar och som funkar för föräldrar. Konkreta idéer för fin, praktisk inredning och smart förvaring för barnrummet.
Om inredning för dig är galna & glada färger, så låt det vara galet & glatt. Är inredning för dig svart & vitt så ha svart och vitt. Följ inte andras vägar, gå din egen.

Foto: Therese Ullrikke Hjalmarsson

Låt rummet växa med barnet

– Att inreda barnrum eller en liten barnkammare är bland det roligaste och mysigaste jag vet. Inte nog med att man ska försöka få till praktiska detaljer kring möbleringen, man ska få det lilla livet (eller det lite större livet) att faktiskt tycka om sitt rum.
– Det finns olika inredningsfaser i ett barnrum precis som det finns olika åldrar på barn. Passa på att inreda så gulligt, tufft, läckert som just du/ni vill innan bebisen kommit och och upp till att han/hon är omkring 1 år. Därefter blir det lite fler saker att tänka på.
– Tycker du om design och vill lägga pengar på din inredning så är det så klart upp till dig. Men tänk på att investera i saker som i så fall kan hänga med i några år. Annars kan det bli dyrt då det byts en del inredning under tiden som ditt barn växer.

Foto: Therese Ullrikke Hjalmarsson

Barnrummet är till för lek och färgrik glädje

– Finsaker får man lov att ha i ett rum, du använder kanske inte allt som står i vardagsrummet heller. Men avsätt en egen hylla just för de saker som du som förälder är rädd om.
– Våga lite färg och tapet. Väljer du att ha rummet vitt så våga lite färg i detaljerna. Väljer du att ha tapet eller måla någon vägg i färg så kan du absolut ha lite mer dämpade färger i möblerna. Allt handlar om vad ditt barn tycker om. De flesta barn är väldigt glada för färg. Är du som förälder inte det så kompromissa smart och låt ditt barn få välja vissa saker med färg.
– Rummet är till för att leka i, låt ditt barn få röra sakerna. Åter igen, är du rädd om något eller vill ha det för att det är fint, sätt det högre upp. Rummet ska inbjuda till lek.

Foto: Therese Ullrikke Hjalmarsson

Förvaring kan vara både praktisk och fin

– Praktiskt. Tänk praktiskt. I de flesta fall så är barnrum inte så stora. Köp in korgar som är stabila och hållbara och förvara tex bilar, lego, dockor i dessa korgar.
– IKEA. En favorit genom alla år och då är mina största barn 14 och 11 år idag, är absolut den gamla ”expedit” hyllan eller numera omdöpt till ”kallax”. Det är en hylla som finns i många olika storlekar och du kan fritt lägga hur mycket du vill på dess utseende om det är väsentligt. Hyllan rymmer korgar som gömmer allt smått som gör att det blir stökigt i ett rum. Ju stökigare rum desto lättare att fortsätta slänga saker hur som haver.

Foto: Therese Ullrikke Hjalmarsson

– Är det lite plats på golvet. Sätt upp hyllor på väggar och låt böcker, leksaker och andra ting få sin givna plats i dessa hyllor. Att integrera hyllan, t.ex. ha hyllan i samma färg som väggen oavsett tapet eller färg, gör att hyllan göms på ett annat sätt och det känns som att det smälter in mer och rummet blir inte lika trångt.
– Kramdjur/gosedjur i all ära. Ha en korg/tygkorg/låda vid sängen eller under sängen där du förvarar alla. Låt inte 30 stycken sitta på sängen. Låt ditt barn vara med och välja vilka som ska vara uppe för en tid och byta. Det upplevs så mycket rörigare och stökigare ju mer småsaker man har framme.
– När ditt barn är lite större, kan det bli tal om loftsäng? Har man litet rum och börjar bli lite äldre så är detta ett fantastiskt alternativ som bjuder på massor av smart förvaring under loftsängen.
Foto: Therese Ullrikke Hjalmarsson

– Kläder. Har du ett barn som gillar och alltid vill bestämma kläder? Ha en smart garderob som rymmer en del och låt sen en klädhängare få vara framme där ditt barn får lov att hänga och välja.
– Till sist. Tänk på dig själv som vuxen och hur du känner inför röriga och stökiga rum. Det är precis det samma med barn. Dina nycklar, plånbok, papper, penna osv har sin givna plats, låt dina barns saker också ha sin givna plats.
Våga leka, lek mycket, lek länge ?
Foto: Therese Ullrikke Hjalmarsson