Ruta Vitesson:Ta ut svängarna i barnrummet!

Vi har talat med Ruta Vitesson, inredningsinspiratör och tvåbarnsmamma, om hur hon tänker när hon inreder barnrummet. Ruta driver Instagramkontot @rutavitesson. Både kontot och samtalet har lärt oss massor!

Börja med att bestämma vilken stil du vill ha i barnrummet

– Gammalt eller nytt, gulligt, tufft eller bara galet och lekfullt! Därefter skulle jag välja en färg som passar min stil!

Stilen sätter ramarna men våga experimentera och ändra

– Min dotter hade tidigare ett mer romantiskt och gulligt barnrum. Då var väggarna betonggrå och vita, sängen vit, grå heltäckningsmatta och mycket puderrosa textilier. Sen har jag helt gått ifrån det, trots att jag fortfarande älskar det! Nu har hon ett cirkusinspirerat rum! Väggarna är blå och hon har mycket guldiga detaljer.

Akvarell-posters, barnsäng, vimpel och hattvaskor
Foto: Ruta Vitesson
Bla vägg med elefant och hatt och hylla
Foto: Ruta Vitesson

Låt det ta tid – hellre rätt än snabbt

– Jag tycker att det får ta sin tid att bo in sig i ett barnrum… man ska helt enkelt låta var sak ta sin tid! Och faktiskt vänta in den ”perfekta” loppisfyndade leksaken, inredningsprylen eller möbeln. Man ska inte förhasta sig och köpa något ”istället för”, för då ångrar man sig alltid.

Titta på golvet innan du bestämmer väggfärg

– Matta kan man välja ganska snabbt (till och med innan möbler) beroende på hur stor plats mattan ska ta i ett rum. Vi har heltäckningsmatta i barnens rum därför har vi valt färg på inredningen utifrån mattan. Att välja färg på väggar anpassat efter heltäckningsmattan är nästan lättare än tvärtom. Finns fler kulörer till väggar än mattor ?. Ska man inte ha någon superstor matta så ska man definitivt gå efter golvet. Välj färg och sen är det bara att gå bananas på loppis och hos färghandlaren ??.

Crib med cirkus-sänghimmel, barnbord, affischer från Mrs Mighetto
Foto: Ruta Vitesson

Barnrummet ska vara mysigt – och lekvänligt förstås!

– För mig är det viktigt att det ska inspirera barnen till lek men samtidigt vara ombonat och mysigt. Det är viktigt att sängen och det närmast sängen ska kännas tryggt och mysigt. Tex kan man lätt ordna det mysiga med en sänghimmel och mycket kuddar och textilier. Sen ska övriga rummet vara redo för bus! Ja, sängen används iofs ofta som ”skepp” av min dotter och hennes vänner… så den går också att leka med när den inte ska sovas i. Jag tycker att även ”prydnadssakerna” ska kunna lekas med!
Sen har jag ju en stor kärlek för posters! Jag älskar att pynta väggarna med fina favoritmotiv.

Tänk som ett barn

– Låt fantasin flöda när du inreder ett barnrum! Vad gillade du som liten? Hur lekte du gärna? Ta inspiration från kojor du byggde som liten, ta inspiration från naturen. Ha inte så mycket regler när ni inreder barnrum. Placera inte allt mor väggarna, låt leken även få vara mitt i rummet, tex ett bord. Man behöver inte placera skrivbord (mindre) eller fikabord längs väggarna, det är fint och lekfullt att låta de få vara i centrum av rummet!
– Min dotter älskar att sitta och leka runt bordet i rummet! Den blir alltid i centrum av leken oavsett vad hon leker med. Är det tågbana hon leker med så går den under och över bordet! Blir så mycket roligare 🙂

Gamla prylar skapar magi i barnrummet

– Pricken över i:et är definitivt gamla saker. Våga blanda gammalt med nytt! Och gärna något nött. En gammal koffert att samla leksaker i är en stor favorit! Eller en gammal ”tant-lampa” med tofsar. Och att man använder sig av riktiga saker, tex en gammal telefon! Den älskar min stora tjej att leka med. Alla dessa gamla prylar skapar magi i ett rum.

Antik lampskärm i gammelrosa och offwhite
Foto: Ruta Vitesson

Kanindockor i docksäng och hylla i barnrum
Foto: Ruta Vitesson

Hattar på hatthallare, hattställning
Foto: Ruta Vitesson