Pippi Långstrump-illustration från boken "Känner du Pippi Långstrump" med Pippi bärandes på Lilla Gubben framför Villa Villerkulla
Illustration: Ingrid Vang Nyman/Saltkråkan AB.

Varför tycker barn så mycket om Pippi Långstrump?

Den starkaste, snällaste och rikaste flickan i världen. Hon bor alldeles ensam i en stor villa med sin häst och apan Herr Nilsson. Hon går på lina men inte i skolan. Inte undra på att det finns något i den storyn…
Det är få av oss som inte har någon slags relation till Pippi Långstrump. Vare sig man älskar, irriterar sig på, själv relaterar till eller bara minns Pippi så finns det alltid något att säga om henne.

Stark och lagar pannkakor

De flesta barn verkar under någon period definitivt gilla Pippi. Det är som om det är något magiskt med Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump. När vi frågade Georg, knappt tre, om varför han gillar Pippi så blev svaret att ”hon klär ut sig till sjörövare och lagar pannkakor”. Inte så värst magiskt kanske – men definitivt handlingskraftigt. Att Pippi är påhittig, tar sig för och gör massa knasiga saker uppskattar åtminstone Georg.
Pippis enorma styrka sticker förstås ut. Inte bara att den lilla flickan kan lyfta Lilla Gubben och enkelt brotta ner Starke Adolf, utan även för sin självständighet och oräddhet. Superhjälte och supernormal i ett.

Fina grannar och vänner

Sen är det förstås inte bara Pippi i sig som är rolig. Det finns mängder av karaktärer i det breda persongalleriet. Georgs kusin Bianca gillar t.ex. Annika särskilt mycket. Udda situationer och festliga små detaljer lockar förstås också. Att Herr Nilsson gömmer sig under en pannkaka, att pepparkaksdegen kavlas på golvet eller att klättra runt på taket med Kling och Klang i släptåg är inga konstigheter.
Det mesta sker dessutom utan tillrättavisning av någon vuxen.

Inte vuxen

Vad som ofta påpekas om Pippi och förmodligen är en av nycklarna till hennes popularitet är att hon är just ett barn och att berättelsen utgår från barnens perspektiv. Hon talar och agerar som ett barn; hon är rak, säger vad hon tycker och tar det mesta bokstavligt. Samtidigt har hon har alla dessa mer vuxenlika egenskaper. Det ligger mycket i det som Margareta Rönnberg påpekar, att ”barnen vill inte uppleva hur det är att vara vuxen, utan hur det skulle kunna vara att vara ett med vuxna jämlikt barn”.
Pippi Långstrump gavs ut första gången 1945 och är fortfarande så uppskattad bland barnen. Fascinerande tycker vi. (Men lustigt att de som oftast tillfrågas om vad Pippi betyder för dem är vuxna, som här)

Mer om Pippi som vi tycker är kul

Till Pippis 70-årsjubileum 2015 gav förlaget Rabén & Sjögren ut en nyutgåva av Boken om Pippi Långstrump. (Men att Pippi skulle vara sjuttio stämmer knappast. Hon kommer aldrig vara annat än ett barn.)
Pippi i app-format hos PappasAppar.